Menu

Klubbens historie

Tåsinge forenede Boldklubber
Antal Medlemmer: ca. 350    
Spilledragt Hjemmebane: Udebane:
Trøje Hvid Blå
Shorts Blå Blå
Strømper Blå Blå
   
Tåsinge forenede Boldklubber er resultatet af en sammenlægning af Tåsinge Boldklub og Vindeby Boldklub den 9. december 1965.
Rivaliseringen de 2 klubber i mellem har altid været stor på både ungdoms- og seniorniveau. Spillere gik jo i klasse med deres modstandere på henholdsvis Sundhøj Skole og Lundby Skole. Der var tale om lokalopgør af højeste klasse og taktikken blev da også lagt herefter, således blev Jørgen ”Pedel” Pedersen (Tåsinge) altid sat til at skærme Jørgen ”Jussi” Henningsen (Vindeby). Kun SfB havde i Svendborg kommune større ungdomsafdeling end de 2 klubber på Tåsinge, så det var allerede før sammenlægningen 2 slagkraftige og velfungerende klubber.
Motivationen for at danne Tåsinge forenede Boldklubber var ambitioner om sportslig succes og en oprykning til Fynsserien. Nøglepersoner som Bengt Hjære Jensen og Jens Højte-Jensen fra Tåsinge BK mødtes med tilsvarende Jørn ”DSB”, Jørgen Henningsen og Eigil Daugaard fra Vindeby for at drøfte visioner og drømme.  
     

            

Vindeby boldklub ca. 1960
Bagerst fra v. Jørgen Møller Jørgensen "Buller", Bernt Ove Danberg, Rasmus Skov, John Groth, Gregers Jørgensen, Edmond Petersen ?
I midten fra v. Poul Stenner, Finn Toft, Henning Kirkebæk
Forrest fra v. Kurt Madsen, Jørgen Jensen "Charles" [s:jar-les], Poul Madsen
Af uransaglige årsager er Jørgen "Jusse" Henningsen ikke med på billedet.
  Vindeby boldklub ca. 1963
Man har som noget helt nyt fået spilletrøjer med blå ærmer. Ensartede sokker og shorts er endnu ikke indført. Heller ikke bolde har man øjensynligt for mange af. 

 

Klubberne blev nærmest gnidningsfrit enige om at danne fælles fodslag fra foråret 1966 og på en stiftende generalforsamling 9. december 1965 blev de fælles vedtægter vedtaget. Lundby beholdt navnet Tåsinge og Vindeby beholdt den hvide spilletrøje og de blå shorts, så begge klubber følte de fik noget med fra fortiden. Udebanetrøjen er der ingen historie til, men den er siden blevet blå. Der blev stadig spillet fodbold på begge adresser med omklædning på skolerne i Lundby bag mirabellerne og i ”pisserenden” i Sundhøj. Set i bakspejlet var det nok den rigtige beslutning om end de sportslige resultater og målsætningen om oprykning til Fynsserien først blev indfriet 40 år senere i 2005.  

 

Jeg har fundet dette billede af klubbens talentfulde puslinge hold fra 1962. Vi tabte 22-0 til Svendborg Boldklub og 33-0 til
Humble, vi havde en fantastisk tid sammen og var glade, resultaterne blev senere bedre og jeg husker også med stor glæde
dygtige engagerede ledere trænere som Finn Toft, Charles ,Bengt Hjære, Poul Stenner.
Forrest til venstre Balder Hansen, Jens Høj,Flemming Grønbæk.
Anden række til venstre Henning Tinus,Asger Rasmussen,Kytte Hansen.
Bagerst fra venstre Ole Vilhelmsen,Jørgen Bager Lauridsen,Erling Storm Jensen,
Claus "Guldfeldt" Larsen,Jens Gårdmand.
Træner Finn Toft.
Jeg ønsker klubben held og lykke og har den store glæde at 2 af mine børnebørn spiller I klubben.
Asger

 

Klubbens bedste hold tilbragte de første 8 sæsoner i serie 2 og medlemstallet var nogenlunde ens. En kommunalreform i Danmark omkring 1970 hvor de 3 kommuner på Tåsinge blev nedlagt og lagt ind under Svendborg Kommune gjorde det ikke lettere at have fodbold på to adresser. Således skulle både Sundhøj skole og Lundby skole nu tilbyde klassetrin helt op til 9. klasse, med de ”kloge” real klasser i Sundhøj og de mindre kloge i Lundby. Det gav udfordringer for de ældste årgange at nå til træning, hvad enten det var den ene eller anden vej. Der blev dog stadig trænet fodbold begge steder helt op til midten af 1980érne og Niels ”Niller” Christiansen købte sågar et folkevognsrugbrød som kunne transportere spillere fra Vindeby til Lundby eller modsat. Omkring 1986 blev Lundby droppet og alle aktiviteter foregik nu i Sundhøj. Om det var etableringen af eget klubhus vides ikke, men I starten af 1980'erne var der sandt medlemsboom og klubben havde i sæsonerne 1981 -1983 hele 4 herrer seniorhold. Det toppede dog i 1984 og 1985 hvor der var spillere nok til et 5. hold stadig både ynglinge (2 hold) og juniorhold. Endnu et medlems boom i slutningen af 1990'erne, (udvidelse af klubhuset) med især mange pigespillere gav i omegnen af 400 medlemmer. Medlemstallet har siden 2005 været stabilt på omkring 350 medlemmer, hvilket er ganske imponerende for en lille breddeklub som vores.

 

 

Et blandet miniput hold fra Lundby. Vi er engang midt i 80´erne. 
Bagest fra v. Morten Rask, Heino Christensen, Lars Post, Søren ?, Sille Wienick,
Karsten (træner)

Forest fra v. Ditte Lauritzen, ?, Louise Jepsen, Sandi Rasmussen 

 

I 1978 blev den oprindelige del af det gamle klubhus på Eskærvej 65B bygget af frivillige med tilbygning i 1981. Et lille banklån var nødvendigt til køb af materialer, men ellers var det frivillige håndværkere fra Tåsinge som stod for byggeriet. Murermester Espensen Nielsen lagde selv stenene ligesom murermester Niels Lolk Bødker venligst udlånte murersvend Hans Jørgen Mortensen kvit og frit. Også så sent som i 1995 hvor klubhuset blev udvidet med et par ekstra omklædningsrum var det frivillige som drev værket. En tilbygning som fordoblede vores omklædningsfaciliteter til hele fire rum, og et klubhus på små 350 m2., hvilket også var nødvendigt med tilstrømningen af især de mange pige/kvinde spillere.  

Desværre gik protokoller og regnskaber tabt i kælderen på Sundhøj skole, da en emsig pedelmedarbejder under en oprydning smed det hele ud. Mindet om dette fantastiske klubhus, som blev opført af frivillige kræfter står stadig klart hos de fleste, og her må nævnes materialeforvalter Louis Hansen som havde sin daglige gang i klubhuset og nærmest dagligstue med besøg fra tipsklubben og lign.

 

Jens Lund Nielsen tidligere formand og æresmedlem i Tåsinge forenede Boldklubber havde tilbage i midten af 1980´erne et kort visit som spiller i den tyske klub Eisenbahner Turn und Sportverein Kirchweyhe i nærheden af Bremen. En lille bredde fodboldklub, som minder utrolig meget om TfB med det sociale og børnefodbold i højsædet. Jens Lund faldt hurtigt til rette i det hyggelige klubhus med borde og bænke i solidt mørkt træ og hen over en stor tysk karrypølse og et stort krus øl, blev Jens Lund og repræsentanter fra Kirchweyhe enige om at danne venskab klubberne i mellem. I 1988 drog to drengehold og en enkelt pige Line Mølgaard (årgang 1976, 1977. 1978 & 1979) med bus fra Tåsinge til Bremen, Efter det obligatoriske stop ved den dansk/tyske grænse og endnu et planlagt stop ved et udendørs vandland omkring Hamborg (det var meget koldt)  på vej mod destinationen lykkedes fredag aften at ramme Kirchweyhe. Spillere, trænere og forældre blev indlogeret i en sportshal, hvor vi hele weekenden rådede over masser af plads. Der blev spist slik, drukket sodavand og spillet bilkort  i soveposerne på de noget hårde liggeunderlag og ind imellem var der tid til lidt boldspil mellem venner og fjender og det var ikke sjældent en sodavandsflaske blev væltet af en vildt farende fodbold eller basketball. Lørdag stod den på fodboldstævne hele dagen på banerne lige udenfor døren. Et ganske imponerende anlæg, hvor både Tennis og fodbold var samlet på et sted. Hvis jeg ikke husker helt forkert, så blev vi mindste af de ældste rykket ned for at give lidt fysisk styrke til miniputterne (årgang 1978 og 1979), men også fordi det hele var 11 mands og i Danmark spillede miniputter jo stadig 7-mands. Resultaterne mindes jeg ikke, men maden var typisk Tysk med lokal suppe, Sauerkraut og skinke stegt som vildt. På turen hjem om søndagen skulle vi lige i endnu et vandland, men denne gang indendørs, hvilket var en noget større succes og knapt så koldt.
Året efter i 1989 var det så Kirchweyhe som kom til Tåsinge i forbindelse med indvielsen af de 2 nye 11- mandsbaner langs Eskærvej mod Troense, men ikke siden har klubberne dyrket Deres venskab. Hvad jeg har kunnet opsnuse, så indgik Kirchweyhe i 1992 klubsamarbejde med SC Weyhe som igen er en samarbejdspartner til Werder Bremen, så måske nogen af de grønklædte spillere på billedet er nuværende Bundesligaspillere for Werder Bremen ? 

 

  På billedet Tåsinge lilleput årgang 1976 og 1977:
De "grønne" er  spillere fra  Kirchweyhe medens det fra venstre med klaphat er Tåsinge træner Jan "Jyde" Hansen, og forrest fra venstre  målmand Brian Nielsen, Jan Mikkelsen, Flemming Grichell, Jacob Skriver, Line Mølgaard, Søren?, Ulrik Skov, Kristian "Kisser" Bækholm, Ole Rask, Jacob Hviid, Jesper Piil Thomsen, Steffen ?, Nicolaj ?, Claus Hansen, Michael Jensen og Jens Albrecksen.

 

TfB har traditionelt mest været for drenge, men op gennem 1980´erne begyndte de spæde tiltag til pigefodbold, hvor flere og flere piger fik interessen. Klubbens første tilmeldte pigehold var dog helt tilbage i sæsonen 1972, hvor et dame ynglinge hold så dagens lys. Fra midten af 90´erne til i dag er tilstrømningen af piger nærmest eksploderet og i dag er vi måske den største pigeklub i Svendborg Kommune med omkring 100 aktive piger/kvinder. 


Men ikke kun pigerne vil spille fodbold på Tåsinge for også blandt drenge har klubben haft en støt tilgang af medlemmer og faktisk er vi efterhånden blevet den næststørste fodboldklub syd for Odense, hvis vi lige ser bort fra SfB. Fremgangen betyder at vi i dag har fodboldhold for alle aldersgrupper fra de alleryngste på 4år og helt op til veteranerne med de ældste på omkring 65 år. Vi har ca. 350 aktive medlemmer og i sæsonen 2015 har vi 28 hold tilmeldt diverse turneringer under FBU. Rent sportsligt har fremgangen også sat sig spor og vores bedste herrehold rykkede i perioden 1999 til 2005 fra serie 3 til Fynsserien. Vores bedste kvindehold er på blot 2 ½ sæson gået fra bunden af serie 2 til i dag at ligge i toppen af Fynsserien. Denne succesrige fremgang er primært opnået med spillere som vi over en periode selv har udviklet i klubben. Historisk set er der ikke mange Tåsinge spillere som kan påtage sig prædikatet klubnomade. Så er en spiller først startet i TfB, så holder de som regel fast igennem mange år og kun højere rangerende klubber eller uddannelse kan få en fodboldspillere med Tåsingeblod i årene til at skifte.


Klubbens stadion kaldes Sundhøj stadion & har siden 5. juni 1953 været rammen om store & små fodboldoplevelser på Tåsinge. Desværre valgte kommunen at udbygge Sundhøj skolen (Tåsinge Skolen) på klubbens kampbane, som ellers var blandt kommunens allerbedste. 1. november 2003 blev den sidste kamp på det gamle Sundhøj stadion spillet til tonerne fra en vemodig sækkepibe. I stedet spilles kampene nu på det nye Sundhøj Stadion, som blev indviet den 21. maj 2006 med en sejr på hele 6-0 over B1909 i Fynsserien.

Tilbagevendende arrangementer som årligt løber af stablen i TfB kastede i 2012 en fornem hæder af sig i form af Årets børnefodboldklub på Fyn. Fodboldskole, Mikrofodboldskole, Ud af pom-fritten, Pigeraket, indendørsstævner, sommercup og meget mere for klubbens ungdomsspillere var grundlaget for denne fornemme pris.

I 2013 er klubben rykket ind i helt nye lokaler på adressen Eskærvej 63c med udsigt til klubbens kampbane til den ene side og kunstgræsbanen til den anden. Det blev fejret med indvielse 6. april. Tovholdere som John Toft Jacobsen og Frank Hemmingsen har ydet et fantastisk arbejde med klubhuset, som for første gang ikke er bygget af frivillige. Et langvarigt projekt med salg af det gamle klubhus på Eskærvej 65B til Svendborg Kommune til en værdi af 3,0mil og et nybyggeri til omkring 4,2 millioner var mere end frivilligheden kunne løfte, så lokale håndværkere med murermester Kim Østergaard og tømrer Kurt Larsen i spidsen måtte løfte opgaven med Svendborg Kommune som bygherrer. Samme år lykkedes med enorm lokal opbakning at samle restbeløbet til etablering af kunstgræsbanen, som Rederiet A.P Møller i maj 2011 havde doneret 2,1 millioner kr til med det forbehold at gravearbejdet ville starte senest 30. maj 2013. Da fristen udløb kunne en stolt formand Jesper Piil Thomsen berette om et samlet bidrag på 3.050.000 kr og dermed var banen en realitet. Byggeriet og etableringen af klubbens kunstgræsbane kastede i 2013 titlen som årets Fynske fodboldklub af sig.

Udmærkelser:

Nomineret til årets danske fodboldklub 2013

Årets Fynske fodboldklub 2013

Årets Fynske Børnefodboldklub 2012

Årets Fynske kvinde-serietræner 2014: Martin Haladyn

Årets Idrætsleder i Svendborg 2013: Jesper Piil Thomsen

Årets Fynske ungdomstræner 2013: Lene Knudsen

Årets Fynske serietræner 2007: Michael ”Malala” Sørensen

Årets frivillige leder i Svendborg 1997: Preben Hansen

 

Klubbens formænd

Bengt Hjære Jensen 1959 - 1965 TBK og 1965 - 1970 TfB

Jens Høite Jensen 1971 - 1973

Jan Rask 1974

Jens Lund 1975 - 1982

Jan Højbjerg Olesen 1983 - 1985

Henning Ottosen 1986 - 1986

Preben Christensen 1987 - 1989

Allan Due Pedersen 1990 - 1992

Vagn Hansen 1992 - 1996

Niels Staff Johansen 1997 - 1998

Rasmus Stougaard Jensen 1998 - 2002

Finn Hansen 2003

Per Eriksen 2003 - 2004

Thomas Mouritsen 2004 - 2006

Jesper Piil Thomsen 2007....

 

Luk